söndag 10 februari 2019

Böckers skönhet och dragningskraft


Det gulnade går att förklara med tidens gång. Men det jag vill visa är hur vacker en bok kunde vara om Folket i Bilds förlag givit ut den. Året är 1959. Det är poeten Johannes Edfelt, en stor kännare av tysk litteratur, som sammanställt och översatt antologin Berömda tyska berättare. Den innehåller prosa av författare som Heinrich Mann, Hermann Hesse, Robert Walser, Joseph Roth, Heinrich Böll och många fler. Det är Börje Sandelin som tecknat omslagsvinjett och bokens alla kapitelvinjetter. Som julklapp kom den från Billnäs i södra Finland (Tack Anders!)

Första uppslaget på Arthur Schnitzlers bidrag i antologin.Per Erik Wahlund är en författare jag alltid tycker om att läsa. Hans essäer, kåserier och reportage är både underhållande och upplysande. Det gäller inte minst Ressällskap som LTs Förlag utgav 1956.

Atlantis förlag utgav en fin antologi texter av honom för inte så länge sedan. Den heter Lekverk, och jag har skrivit om den här. Ressällskap anlände som julklapp från Västerfärnebo (Tack Per!)
Julklappar i bokform varar länge. Läsning pågår.

 

Inga kommentarer: